Høringssvar vedrørende ny vejledning om funktionelle symptomer og lidelser

7 des

De to foregående innleggene i denne bloggen tok sikte på å gi deg et visst innblikk i lege Henrik Isager sin virksomhet i forhold til det som nå med fordel kan kalles multisystemsykdom. Selv vurderer jeg hans innsats som særdeles viktige skritt i retning det jeg i et tiår har sett som et kommende paradigmeskifte også blant våre mest ortodokse leger og helsebyråkrater.

Denne gangen vil jeg lede deg frem til et innspill som kan få deg til å tenke på denne berømte dramareplikken:

”Something is rotten in the state of Denmark.”

Ja;- jeg ser det som et drama der avdekkende medisinske interesser ennå må kjempe mot de tildekkende. De siste har en tendens til å opptre både hos leger som ønsker å beskrive en takt som de mener alle leger bør marsjere i og hos helsebyråkrater av ”den gode gamle skolen”. Og blant statistene i dramaet står det dessverre ennå mange helsepolitikere som helst bare opptrer med en ”talende taushet” istedenfor å tone flagg om kursendringer de vil gå for i vårt offentlige helsevesen.

De, etter min mening, tildekkende kreftene som Isager henvender seg til i den aktuelle høringen tror jeg du med rimelig letthet kan google deg frem til med utgangspunkt i hans høringsvar. Skaff deg gjerne rede på begge leirenes ståsted før du går for avdekking eller tildekking.

Mitt håp er at norske legeinteresser ikke vil falle for fristelsen til å sette det de mangler i sine medisinske virkelighetsoppfatninger sammen til et nytt ”begrepsnett” i den hensikt å bondefange pasienter de ikke forstår seg så mye på. Det kan like godt bli en førsteklasses legefelle der noen ender opp med å bli rullet i tjære og fjær.

“Uttal aldri disse ord: Dette forstår jeg ikke – altså finnes det ikke.” Narada – indisk vismann, 3.000 år f.kr.

Isagers høringssvar kan du se her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: