ME kombinert med elfølsomhet – noen spørsmål og svar

12 nov

I kjølvannet av forrige innlegg her kom det en e-post med noen spørsmål der svarene muligens kan ha interesse for flere enn den som spurte. Vi er derfor blitt enige om at jeg kan svare på  spørsmålene her etter å ha anonymisert spørreren slik:

Hei,

Jeg er søster til X, og  jeg har en datter som i 12 år har vært og er ME-syk.  Derfor sendte X meg din siste e-post til henne med ME-artikkelen fra Danmark.

Men i denne e-posten fra deg blir det også nevnt en bok.  Kunne du sende meg tittel, forfatter og forlag på den?  Utgitt i Sverige?

Ekstra interessant er det at du har drevet med å påvise uheldige virkninger av stråling fra elektromagnetiske felt.  Det er et av de områdene min datter er ømfindtlig for.  De har hatt undersøkelse av huset, med det resultat at når hun er hjemme, så er omtrent alt elektrisk avslått, også mobiltelefoner.  De måtte legge om fasttelefonen fra IP til vanlig analog telefon.  Så du skjønner nok at ditt interesse-/ arbeidsfelt interesserer!  Hva er årsaken til at du også har begynt å interessere deg for ME?  Samarbeider du med norsk helsevesen på noen måte, ev. departementet eller andre offentlige etater?

Med vennlig hilsen

Y

Svar:

Boken og omtalen av den fremgår av forrige innlegg her.

I 2001 var jeg nokså fersk i dette gamet med å omtale saksområdet til denne bloggen. Og det ble gjort på et nettsted som i utgangspunktet hadde et kommersielt formål. (Denne sammenblandingen medførte noe kritikk fra enkelte som hadde vansker med skillet mellom sak og person.) Kikket litt tilbake på en slags samleartikkel der og tror at den muligens fortsatt kan si noe av interesse for folk som i dag sliter med det vi nå gjerne bør kalle multisystemsykdom. Innbakt i denne artikkelen finner du også en liten ”epistel” om ulemper med for finmaskede diagnoser. Der kan du i det minste more deg over en innledende god gammel Albert Engstrøm-tegning.

En del av dette, nå litt eldre tankegodset mitt, har jo visse likhetstrekk med en del av Henrik Isager sin medisinske kulturkritikk i boken ”Blinde pletter”. Bare hyggelig sett med mine øyne.

Var det ME, MS eller noe annet jeg strevde med da jeg, for rundt ett tiår siden, ikke kunne gå mer enn fem hundre meter før jeg måtte legge meg på sofaen igjen for å lade batteriene? Det vet jeg ikke.

Mer ME-stoff i denne bloggen? Det tror jeg. Prøv søkefunksjonen øverst til høyre her.  Eller klikk på aktuelle stikkord som er brukt under dette innlegget.

Mer om elfølsomhet? Tror ordet eloverfølsomhet kanskje er mest brukt her. Andre aktuelle stikkord kan være elektrosmog og radiosmog.

Spørsmålet om jeg samarbeider med helsevesenet eller departementet er det litt vanskelig å besvare med et enkelt ja eller nei. Sett fra min pasientside er det oss som har erfaring med problemløsningene som først og fremst kan føle en viss plikt til å informere de som sliter med tomrom eller merkelige trossystemer i sine medisinske virkelighetsoppfatninger. Her går informasjonsutvekslingen i all hovedsak mellom pasienter som har erfaring med utveier fra vonde sirkler og leger/terapeuter/forskere som har romslige nok virkelighetsoppfatninger til å oppnå deres tillit. Det kan ofte skje i form av e-poster som bare inneholder en eller flere linker for eksempel til blogginnlegg som her. For mitt vedkommende avsluttes gjerne slike meldinger med en setning om at de fritt kan videresendes. Og om jeg synes det passer i settingen kan det gå kopier til enkelte helsemyndigheter og stortingskomiteen for helse og omsorg. Her føler jeg at jeg har noe om ligner samspill med enkelte sentrale politikere og noen helsebyråkrater som ikke går helt i takt med arbeidsplassen sin. Samtidig føler jeg at nye helseministre fort blir så påvirket av det byråkratiet de er satt til å styre at man kan gi seg til å diskutere om de styrer på samme måte som en gallionsfigur styrer skipet. (Se eventuelt dette åpne brevet som også er presentert slik av en helseorganisasjon jeg setter pris på.) Skal vi bare kalle min virksomhet her for fjernstyrt digital lobbyisme med ukjent virkning?

På dette siste punktet tror jeg det er viktig å skjele litt til at omsorg for pasienter innenfor multisystemsykdom står i et visst motsetningsforhold til omsorg for en del industrier og odontologiens amalgam/gull-regime. (Les eventuelt mer her og her.) Det er, sett fra samfunnets side, dessverre også ønskelig at den helsepåvirkningen vi som pasienter beskriver aller helst bør kunne avskrives som noe som er skapt av våre egne hoder og best kan forklares og behandles innenfor psykiatrien. Men det er kanskje ikke i din interesse å ”kjøpe” helsearbeideres virkelighetsbeskrivelser i denne forunderlige retningen?

Her vil jeg foreslå at du også spør deg selv om det er interessemotsetninger som gjør at vi i dag har både et statens og et folkets strålevern. Som samfunnsstøtte vil du gjerne berømme statens strålevern for sin evne til å beskytte de industrier som står for produksjon av dagens mer uheldige (enn tidligere) elektro- og radiosmog. Men som berørt pasient vil du kanskje forholde deg mer til synspunkter som fremføres av folkets strålevern om bedre beskyttelse av befolkningen, lavere grenseverdier,  mer bruk av føre-var-prinsippet osv.?

Bør vi som har funnet nøkler som låste oss ut av disse bl.a. biofysiske helseproblemene slå oss litt sammen, uavhengig av ”diagnosebåser”, og overta definisjonsmakten fra vårt offentlige helsevesen?

Reklamer

2 kommentar to “ME kombinert med elfølsomhet – noen spørsmål og svar”

  1. Sissel Halmøy november 13, 2011 kl. 4:43 pm #

    I dag bør legene spørre pasientene om de har trådløst internett, trådløs telefon, eller mobilmast som nabo, som et av sjekkpunktene når pasientene har «uforklarlige» plager. Det er mye som tyder på at elektromagnetisk stråling kan være en katalysator for andre giftstoffer. Det er også sannsynlig at viruser, bakterier og enzymer reagerer forskjellig på slik stråling – noen vokser raskere, andre saktere, eller dør. Dette kan gi ubalanser, som igjen kan forårsake matvareintoleranser, allergier og psykiske problemer. Det er kompliserte sammenhenger, og man vet dessverre altfor lite. Det er ubegripelig at det ikke bevilges noe penger til forskning innen dette området!

  2. Olav Nøstvold januar 1, 2012 kl. 7:47 pm #

    Sissel: Du glemte den største og farligste strålekilden. Mikrobølgeovnene og hvorfor glemte du av mobiltelefonene? Mikrobølgeforsker Barrie Trower har 250 år med forskning i sitt kompendium. Hvilket er 2500 sider av 8500 sider med ren forskning utført av spesialiser på området. Er ikke dette bevis nok? Her er det pengene og en depoulasjonsagenda som regjerer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: