Symptom – venn eller fiende – en merkelig legemiddelvurdering?

31 mar

muskelskjelettDet var dyrt, nærmere tre tusen kroner for et halvårs forbruk, men fremskaffet av en av disse legene som konkluderer med at kartet de ble lært opp til å navigere etter på doktorskolen ikke stemmer med det pasientterrenget de blir stående overfor i sitt praktiske virke. Pasienten forsøkte minstedose en ukes tid. Det førte til nok mobiliseringssymptomer i første omgang syntes han: Begynnende ny lammelse i ene beinet, opp til og med kneet. Svimete og så vidt ute av balanse at han regnet med at det, og nå haltende gange, også godt kunne ses av andre når han gikk. Tiltagende «hjernetåke» og noen andre mindre merkbare nevrologiske symptomer.

Pasienten fant på dette stadiet tiden inne til en foreløpig øyeblikkelig stopp i tilførsel av legemiddelet. Ikke uventet for han tonet disse nye symptomene da gradvis og greit ut etter en måneds tid, samtidig som både den psykiske og fysiske tilstanden ble opplevd som et godt hakk bedre enn da legemiddeltilførselen startet.

I andre forbindelser, under reversering av sin invaliditet, har han gitt uttrykk for at den og den type behandling har blitt opplevd som ett skritt tilbake og samtidig eller etterpå to skritt frem.

Han regner med at mindre erfarne pasienter vil kunne bli vettskremte om de forsøker legemidler i denne kategorien og kanskje oppleve det slik at her er det legemiddelet som påfører dem en sykdomstilstand som bør navngis med en eller annen nevrologisk diagnose. (I dette tilfelle MS eller?)

Det kan jo sies å være riktig i den forstand at den erfarne pasient her velger å påføre seg midlertidige  symptomer som et ledd i sitt arbeid med å kvitte seg med de underliggende årsaker til sine helseproblemer. Denne pasienten foretrekker nå å være rimelig symptomfri i tilknytning til et par tilstelninger i vår og avventer derfor nye runder med dette legemiddelet til de er passert.

Hvilken medisinsk trosretning velger du å følge på dette kompliserte området?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: